Acne littekens in het gezicht treffen duizenden mensen over de hele wereld. Hoewel acne veel voorkomt in de adolescentie, kunnen hun littekens een blijvende invloed hebben op uw uiterlijk en zelfrespect.

Acnelittekens zijn, zoals alle littekens, het gevolg van een wond of letsel. Ze dragen bij aan het normale genezingsproces van de huid. Terwijl oppervlakkige wonden genezen zonder een litteken achter te laten, zal alles wat de dermis beschadigt een litteken creëren. Ontstoken laesies (papels, puisten of cysten) veroorzaken acnelittekens.

Behandeling en identificatie van acne-littekenproblemen

Er zijn veel soorten acne in het gezicht en de behandeling ervan hangt af van hun kenmerken


Er zijn veel
soorten acne in het gezicht en de behandeling ervan hangt af van hun kenmerken.

De littekens van de ijspriem zijn, zoals de naam al aangeeft, diep en smal. Ze zorgen ervoor dat de huid eruitziet alsof deze is doorboord door een scherp instrument. Sommige zien er misschien uit als grote, open poriën. Deze ontstaan ​​meestal na een infectie door een cyste of een andere diep ontstoken vlek. De meest effectieve behandeling van ijspriemlittekens is de stoottechniek. Deze operatie haalt letterlijk het litteken eruit en naait de wond dicht.

Boxcar-littekens zijn brede ronde of ovale inkepingen met steile verticale zijden


Boxcar-littekens zijn brede
ronde of ovale inkepingen met steile verticale zijden. Deze treden op wanneer een inflammatoire uitbraak collageen vernietigt en weefsel verloren gaat. De meest geschikte behandelingen voor boxcar-littekens zijn punch-excisie of elevatie, huidvullers en laserresurfacing.

Rollende littekens creëren ‘golfachtige’ golvingen over de huid – ze worden het meest effectief behandeld met subcisie (het litteken losmaken van dieper weefsel, waardoor een plas bloed onder het litteken kan ontstaan ​​en het naar het huidoppervlak wordt gebracht) .

Hypertrofische of keloïde littekens zijn verheven en erg rood en hoewel ze op het gezicht kunnen verschijnen, komen ze vaker voor op andere delen van het lichaam


Hypertrofische of keloïde
littekens zijn verheven en erg rood en hoewel ze op het gezicht kunnen verschijnen, komen ze vaker voor op andere delen van het lichaam. Dit soort littekens worden vaak groter dan de oorspronkelijke wond. Ze ontstaan ​​als gevolg van een overproductie van collageen die kan optreden tijdens acne. De meest voorkomende behandelingen van dit soort littekens zijn steroïde (cortison) crèmes, tapes of injecties die het litteken kunnen doen krimpen en afvlakken. Ook op dit soort littekens wordt lasertechnologie uitgeprobeerd.

De beste manier om acne-littekens te voorkomen, is door de inflammatoire puistjes zoveel mogelijk te verminderen. Pluk, krab of knijp ook niet aan puistjes. Dit dwingt bacteriën alleen dieper in de dermis en verspreidt de infectie naar andere cellen. Als je toch een korstje krijgt, kies er dan niet voor. Een korstje is het natuurlijke “verband” van de huid. Het beschermt de wond terwijl deze geneest. Door een korstje van een wond te plukken voordat deze klaar is, wordt het genezingsproces verlengd en wordt de kans op littekens vergroot.

U kunt acnelittekens krijgen, zelfs als u er alles aan doet om dit niet te laten gebeuren


U kunt acnelittekens
krijgen, zelfs als u er alles aan doet om dit niet te laten gebeuren. Gelukkig zijn er veel behandelingen die littekens kunnen verminderen. Als u zich zorgen maakt over littekens, bespreek dan een van de vele behandelingen met uw arts.

De bovenstaande informatie over acne-gezichtslittekens is geen vervanging voor medisch advies van een gezondheidswerker.