Wat is het meest voorkomende symptoom van aandachtstekortstoornis? Er zijn veel symptomen die kunnen leiden tot de diagnose ADD of ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder) en veel van deze symptomen worden ook gebruikt om andere aandoeningen te diagnosticeren, wat de diagnose moeilijk maakt.

Hoe weet u of u of een dierbare adhd heeft? Het is duidelijk dat de definitieve diagnose komt na een evaluatie door een bekwame professional, maar de kenmerken van ADD / ADHD zijn onder meer gelijkaardige symptomen uit de kindertijd en aanhoudende volwassen symptomen die het werk en relaties gedurende het hele leven verstoren:

Het meest voorkomende symptoom van de Attention Deficit Disorder

Als een kind ADD / ADHD heeft, zelfs als hij / zij officieel is gediagnosticeerd, loopt hij / zij het risico om ADD / ADHD te krijgen als volwassene


Als een kind
ADD / ADHD heeft, zelfs als hij / zij officieel is gediagnosticeerd, loopt hij / zij het risico om ADD / ADHD te krijgen als volwassene. Een kind met ADD / ADHD vertoont gewoonlijk symptomen van niet stil kunnen zitten, luisteren of aanwijzingen opvolgen, hoe duidelijk ze ook worden gepresenteerd. Hij / zij kan constant friemelen en de neiging hebben om op ongepaste momenten ongepaste opmerkingen eruit te flappen. Of hij / zij lijkt gewoon altijd ‘uit elkaar’ te zijn of te dagdromen (komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens met adhd).

Bij volwassenen wordt de moeilijkheid om zich te concentreren en te organiseren groter dan bij kinderen. Volwassenen met ADD / ADHD hebben het buitengewoon moeilijk om zich te concentreren. Ze kunnen gesprekken niet volgen en blijven onbedoeld in- en uitschakelen. Afronden van taken kan onmogelijk lijken, hoewel ze er misschien veel mee begonnen zijn. ADD zorgt ervoor dat volwassenen heel snel afgeleid of vergeetachtig raken, wat vervolgens leidt tot fouten of onvolledig werk.

Een ander symptoom van aandachtstekortstoornis beïnvloedt de organisatie


Een ander symptoom
van aandachtstekortstoornis beïnvloedt de organisatie. Het thuis en op het werk op orde houden kan een enorme uitdaging zijn voor iemand die aan adhd lijdt. Dus ze worden meestal gezien als gewoon overdreven rommelig.

Bij kinderen kan hyperactiviteit, een ander symptoom van adhd, vrij voor de hand liggend zijn om te identificeren – een hyperactief kind kan veel rondspringen en nooit stilzitten, zelfs niet als het zit. Maar bij volwassenen manifesteert hyperactiviteit zich anders. Volwassenen met adhd raken vaak snel verveeld, geïrriteerd en ervaren stemmingswisselingen. Ze zijn meestal rusteloos en vol nerveuze energie en kunnen gewoon niet ontspannen, waardoor rustige activiteiten schijnbaar onmogelijk worden. Sommigen hebben ook de behoefte om continu te praten.

Een ander symptoom is het moeilijk om impulsen te beheersen


Een ander symptoom
is het moeilijk om impulsen te beheersen. Bij kinderen met adhd wordt impulsiviteit waargenomen wanneer ze antwoorden eruit flappen of voortdurend de gesprekken of activiteiten van anderen onderbreken. Een volwassene met adhd kan het moeilijk hebben om zijn financiën te beheren vanwege zijn impulsieve aankopen. Impulsiviteit heeft ook invloed op de besluitvorming. Iemand met adhd kan een patroon hebben waarbij hij ‘in een opwelling’ plotselinge beslissingen neemt of moeite heeft om naar anderen te luisteren.

Als iemand met ADD / ADHD onbehandeld blijft, kan de aandoening alles verstoren, van zijn / haar carrière tot relaties, gezondheid en financiële stabiliteit. Hoewel de meesten van ons soms uitdagingen hebben op deze gebieden, kan de aanhoudende chaos en desorganisatie van ADD / ADHD het beheersen van de problemen erger en erger maken.

Hoewel er nog steeds veel wordt geleerd over ADD / ADHD en hoe één symptoom van aandachtstekortstoornis tegelijk kan worden aangepakt, zien we dat er ook positieve eigenschappen aan deze aandoening zijn verbonden


Hoewel er nog
steeds veel wordt geleerd over ADD / ADHD en hoe één symptoom van aandachtstekortstoornis tegelijk kan worden aangepakt, zien we dat er ook positieve eigenschappen aan deze aandoening zijn verbonden. Impulsiviteit, grenzeloze energie en de neiging om constant van spoor te wisselen, kunnen leiden tot creativiteit, flexibiliteit, het vermogen om zich snel aan te passen aan nieuwe informatie of een enorme drive en toewijding.